Nivell: 2n ESO Matèria: Català
Data Unitat /Seqüència Didàctica Tasca d’ampliació Tasca de consolidació
10/11/17 1. L’accentuació La dièresi en altres llengües del món.

Hem estudiat la dièresi en català, que només pot anar damunt la i i la u. Ara et proposem que ampliïs la mirada… Fes una recerca de com utilitzen la dièresi diferents llengües del món. Exercici

Si voleu millorar els vostres coneixements de la dièresi, us recomanem que feu la següent activitat, així veureu si realment us ha quedat clar quan s’ha de col·locar.

Corregeix la forma verbal incorrecta de cada sèrie i digues per què està malament.

a) reduïu, reduïssis, reduïm, reduir __________________

b) construint, construïm, construïssis, construir ________

c) conduiria, conduiries, conduït, conduïda____________

d) agraïu, agrairàs, agraint, agrair ___________________

22-12-17 2. L’apòstrof Els éssers humans, tot i ser tan diversos, compartim la facultat del llenguatge. T’havies arribat a imaginar que la nostra llengua condiciona la nostra manera de pensar i el que som? Però, on és el llenguatge? D’on ve?

Us animem a visitar l’exposició Talking Brains del Cosmocaixa i a compartir amb la resta de companys el que heu descobert. Podeu visitar-la a Barcelona fins al 28 de gener.

http://lameva.barcelona.cat/barcelonacultura/ca/recomanem/talking-brains-llenguatge-cosmocaixa I hi trobareu més informació a http://agenda.obrasocial.lacaixa.es/ca/-/expo-talking-brains

Per veure si ja domineu l’apòstrof en les seves diferents formes, us recomanem que feu la següent activitat que teniu a l’enllaç. Potser encara teniu dubtes quan l’article es barreja amb la contracció? Endavant amb el repte!

https://docs.google.com/document/d/1H3Tv0g9Ta9VxOVh262kiF8l-eZ6R4icUYDy4izbDzHs/edit?usp=sharing

8-3-18 3. Ortografia de les vocals Us proposem que busqueu 2 parlants catalans (de dialectes diferents) que diguin les vocals de les mateixes paraules de forma diferent. Haureu de presentar les gravacions de 2 minuts i acompanyar-les d’un comentari explicant el fenomen que us heu trobat. Aprofiteu per revisar si us ha quedat clara l’ortografia de les vocals, perquè hi ha algunes paraules que són difícils, especialment perquè són diferents del castellà. Comproveu el voostre domini fent els exercicis del document enllaçat.