Dia Internacional de Commemoració a les Víctimes de l’Holocaust i Prevenció de Crims Contra la Humanitat


El darrer dilluns 27 de gener l’Institut Arnau Cadell va voler commemorar el 75è aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz, considerant l’efemèride el punt final a una de les pàgines més fosques de la nostra història.

Des de tots els nivells del nostre centre s’ha volgut recalcar la importància que té el fet de no perdre la consciència de què som capaços de fer els humans i de no repetir mai més la persecució i extermini de cap col·lectiu. Cada cop són menys els testimonis que queden per explicar-ho i aquí rau la nostra tasca com a centre educatiu de fer conèixer als nostres alumnes el passat per vacunar-nos dels errors de la humanitat. 

L’horror dels camps d’extermini va tenir lloc a partir del 1942 com una necessitat de l’Alemanya nazi per eliminar a més de deu milions de jueus a Europa. Dins del context de la Segona Guerra Mundial es va arribar a normalitzar la deshumanització i l’eliminació de l’enemic per tal d’exaltar la grandesa del poble alemany. A part del poble jueu, en el conjunt de camps de concentració i extermini, hi van ser deportats presos polítics d’esquerres, discapacitats físics i psíquics, homosexuals, gitanos, testimonis de Jehovà i espanyols republicans. Cal fer un esment en aquest darrer col·lectiu, ja que ens interpel·la com a ciutadans del segle XXI i recordar com més de vuit mil republicans, que van perdre la Guerra Civil, van ser deportats des de l’exili francès a camps de concentració com Mauthausen.

Amb la revifada de l’extrema dreta europea, avui més que mai, ens hem de preocupar que Europa no oblidi què van trobar els exèrcits aliats el 1945 i que no es mostri adormida davant del racisme, la xenofòbia i l’antisemitisme d’alguns moviments polítics. L’Holocaust no és ni ha estat l’únic genocidi de la nostra història.

Grup de Memòria històrica de l’Arnau Cadell