Avui commemorem el 75è aniversari de l’alliberament del camp d’Auschwitz-Birkenau


Avui 27 de Gener és el 75è aniversari de l’alliberament del camp d’Auschwitz-Birkenau, i enguany l’organisme internacional UNESCO, conjuntament amb la fundació Stand Together  explora com els règims genocides al llarg de la història han fracturat deliberadament les societats marginant certs grups i com aquestes tàctiques, alhora, poden ser desafiades pels individus que estan junts amb els seus veïns en contra aquesta opressió. 

Durant els anys abans de l’Holocaust, les polítiques i propaganda nazis van animar deliberadament les divisions de la societat, instant a mantenir-se separat dels veïns.

L’Holocaust, persecució nazi d’altres grups i cada genocidi subseqüent, va ser habilitat per ciutadans i ciutadanes corrents com nosaltres i vosaltres i tothom, que no estaven junts amb els seus veïns.

Actualment hi ha una divisió cada vegada més gran entre les comunitats a cada país. Ara més que mai, hem d’estar juntes i unides les persones de les comunitats per aturar la divisió, i la propagació de la identitat basada en l’hostilitat dins la nostra societat. 

Aquest dilluns al Teatre Auditori de Sant Cugat participem novament amb un acte conjunt on tornarem a retre homenatge a les víctimes. En aquesta ocasió la directora del Museu dels lluitadors del Gueto de Varsòvia, Nora Gaon, ens parlarà de les dones resistents i víctimes represaliades. L’alumnat de 2 Batxillerat, que viatjarà a Polònia, hi participa amb la lectura en francès i català de l’artista jueva víctima Charlotte Salomon i els germans Mar i Lluc Sanyols de 4ESO D i E participen amb el seu grup d’altres escoles com Europa, Leonardo, Angeleta, Pureza de Maria, etc. en l’acte; així com Awa Gyewe, Lati Quattara, Lucia Losantos, Maria Guillen, Magda Kalil , Aina Vera, i l’alumnat que viatja a Polònia i en concret al camp d’Auschwitz. 

Tanmateix, la resta de cursos participaran amb diferents propostes al voltant de l’arbre de la memòria, com posar espelmes en record aquest dia en especial, una lectura o un poema, o una obra d’art, o una cançó.

D’altra banda, aprofitant l’efemèride, us deixem l’enllaç del vídeo-resum de l’acte d’inauguració de l’arbre de la memòria que va tenir lloc el darrer novembre al nostre centre.