Xerrada de Ricard Valentí, President de l’Associació de Gitanos Joves del barri de Gràcia


Avui, en el marc del programa Som Ciutats Defensores, promogut per l’Ajuntament de Sant Cugat, els alumnes de 4t d’ESO han tingut l’oportunitat d’aproximar-se a la història del poble gitano i a la seva realitat de discriminació al llarg dels segles. Ho han fet de la mà de Ricard Valentí, president de l’Associació de Gitanos Joves del barri de Gràcia.

De seguida ha captat l’atenció de tots amb el seu relat sobre la invisibilitat d’aquest poble, que conviu a la península des de fa 600 anys i, malgrat tota la persecució soferta i la pèrdua de la seva llengua, el romaní, no ha deixat mai de transmetre als descendents la seva cultura. A Europa també continuen sent perseguits i patint agressions.

Ens ha parlat del seu  Porrajmos o Samudaripen (paraules que signifiquen devastació i assassí en romaní), el genocidi nazi tan poc conegut, en el que es calcula que hi van perdre la vida 1.500.000 gitanos.

Raymond Gulême, supervivent dels camps de concentració i agredit als 91 anys per la policia, amb resultat d’un trau al cap.