Viatge d’estudis a Polònia


Al segle XX es varen produir dos dels grans conflictes mundials amb conseqüències més terribles per la humanitat. Això va fer que algun pensador i filòsof com Theodore Adorno digués que després d’Auschwitz no és possible tornar a escriure poesia .

Fa alguns cursos el professorat amb el recolçament de la direcció va considerar que educar als fills i filles era precisament saber comprometre’s amb el passat , el present i el futur. Per això de forma complementària amb altres viatges que identifiquen la història i la seva memòria com la ruta de l’exili a la Maternitat D’Elna o la tomba dels darrers temps del poeta Antonio Machado , o el camp d’Argelès on els exiliats espanyols i catalans van restar i molts d’ells i elles van morir de fred i gana , un viatge amb aquest caràcter històric, cultural , adquireix especial relleu i importància.

El Departament d’Ensenyament ja fa molts anys que treballa amb el professorat la deportació, exili i la memòria com una part important del currículum tal com la Unesco cada any ho recorda celebrant el dia en memòria de les víctimes que han patit genocidis .

El viatge d’estudis de final de batxillerat s’insereix en aquestes consideracions que ens fem com a professorat, com a persones i com a éssers humans . Té doncs la voluntat de continuïtat i tal com molt de l’alumnat ho expressa és una gran oportunitat d’aprendre la llicó de la història com espècie visitant els llocs com el camp d’Auschwitz-Birkenau , els gethos de Varsovia , així com els barris jueus . La preparació i l’aval d’entitats com Yad Vashem ( formació del propi Estat d’Israel en no oblidar la memòria del genocidi) promogudes pel propi Ministeri Espanyol amb Casa Sheparad ens permeten saber que aquest projecte com a centre és una possible resposta a la frase del filòsof .

Per veure el dia a dia del viatge fes clic a qui baix:

 arnau cadell 2019