TALLER SOBRE EL LLENGUATGE TÒXIC


La setmana passada va venir el Carles Alcoy – un contacontes expert en comunicació- a desmuntar alguns mites i a ajudar-nos a discriminar com ens volen manipular.
L’alumnat de 2n d’ESO va poder escoltar la Caputxeta Vermella, però… amb una versió diferent de la que ens explicaven de petits. I és que els llops no es poden empassar una àvia sencera sense mastegar! I què deu voler un “llop” que vol que una noia es fiqui al llit amb ell? Els contes, en la seva versió original no edulcorada, són consells adreçats a un públic molt definit. I el missatge de la Caputxeta és molt útil avui dia per al jovent que utilitza les xarxes socials. Amb qui es comuniquen? Qui hi ha darrere un xat? Potser diuen que és una velleta i és un llop…. Ens va fer pensar.
En publicitat, molts anuncis ens fan creure que som molt desgraciats i, sobre aquesta premissa, se’ns presenten com a “salvadors” oferint-nos un producte que ens farà ser feliços.
També ens va fer reflexionar sobre el paper de la dona en molts contes, com la Bella i la Bèstia, i els estereotips que per tots els mitjans no parem de rebre.
En definitiva, una reflexió sobre l’engany darrere la comunicació social i una motivació per veure amb uns altres ulls els missatges que ens arriben de l’exterior.

Mireia Tordera

Dep. Català