Testimonis a l’aula


El dia 12 de desembre, dins la proposta Testimonis a l’aula,  vam rebre la visita de Dory Sontheimer, autora de Les set caixes,  un llibre que recull la investigació de l’autora sobre la persecució que va patir la seva família, d’origen alemany i jueva, a partir de la troballa de cartes, fotografies i altres records que va descobrir a un armari, després de la mort de la seva mare, l’any 2002.

L’autora va anar desgranant de manera perfectament sincronitzada les vivències i circumstàncies familiars, amb l’evolució dels fets històrics que es produeixen des de l’arribada dels nazis al poder,  tant a Alemanya com a la resta d’Europa i del món, amb el suport d’una documentació: fotografies, cartes i altres materials que contextualitzen els fets històrics i les cruels repercussions sobre la població jueva i no jueva perseguida i torturada  pels nazis.

Així, l’exemple del patiment i la dispersió que va experimentar la seva família extensa, esdevé un relat didàctic i entenedor de la sort diversa que van patir les persones perseguides. Alguns vam poder fugir a temps a Palestina, sota mandat britànic, als Estats Units o a diversos països sud-americans; altres els menys afortunats, van ser desposseïts de tot, i se’ls va intentar prendre fins i tot la dignitat humana, en camps d’internament i d’extermini.

Els seus pares, Kurt i Rosl, van tenir la fortuna d’instal·lar-se a Espanya tot just a l’inici de la bogeria nazi, a finals dels anys vint, i des d’aquí , l’autora ens presenta les vivències durant la 2ª República, la Guerra Civil i el Règim Franquista. En aquesta etapa, per salvar la vida han de convertir-se al catolicisme i esdevenir  Conrado i Rosa, una parella que lluita i pateix per ajudar als seus pares i familiars a fugir de l’horror a que es veuen abocats pel fet de ser jueus.

Tots els assistents vam quedar hipnotitzats i corpresos per la serenitat de l’autora, mentre conduïa una història de supervivència i esperança,  que malgrat la tragèdia ens ha omplert d’emocions contrastades i de la idea que cal no oblidar aquests fets, per que mai es repeteixin.

A la sessió va participar tot l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat, i s’inclou dins la col·laboració que els departaments de CCSS i humanitats mantenen amb el grup de treball Exili, deportació i holocaust (Departament d’Educació i Memorial democràtic)